Nieuws > Archief > Nieuwsbericht

Lieve

Bijzondere Gieterse rondvaartboot,  “Lieve”,  in Gent  (B) te water gelaten.

Giethoorn is internationaal bekend en niet alleen vanwege haar  mooie “looks” , maar ook vanwege haar export . Zo heeft heeft de Gieterse Scheepwerf Schreur  al meerdere rondvaartboten  over  de grens verkocht.  Op vrijdag 28 september werd de nieuwste duurzame elektro-rondvaartboot, 14,5 meter lang en gebouwd van lichtgewicht aluminium,  over de weg , naar het Belgische Gent vervoerd en daar feestelijk te water gelaten.  “Dat had nog wel wat voeten in de aarde”,  volgens Jan Schreur, “ omdat het schip van de dieplader enkele meters  naar beneden in het  water moest worden getild met met behulp van twee mobiele kranen.” 


De boot is geen standaardproduct . De opdrachtgever, Ecoboats in Gent, had een groot pakket aan wensen:  elektrische voorstuwing, een boegschroef,  een invalidenlift, een bar, twee koelkasten  én een elektronisch informatiebord met informatie over de bezienswaardigheden langs de route. Ook een geluidsinstallatie met toegang voor tablets en smartphones stond op het verlanglijstje.  Jan Schreur zegt niet gauw neen, ook niet toen de opdrachtgever een systeem wilde waardoor de boot  met behulp van de motoren automatisch  op haar zijn plaats blijft liggen. “Het is wel even puzzelen, maar ook voor dat soort moeilijke wensen komen we met een oplossing”, zegt Jan Schreur tevreden.

Opvallend is dat deze boot niet overdekt is. “Daar zijn twee redenen voor”, zegt Jan Schreur. De boot moet in Gent onder bruggetjes door met een doorvaarthoogte van 1,10 meter én de eigenaar wil de boot ook ’s avonds  gebruiken voor bevoorradingsdoeleinden.

Scheepswerf Schreur hoopt dat  de nieuwe boot ook  de aandacht zal trekken van nieuwe klanten in België.  De grondvorm van de rondvaartboten van Schreur is nog steeds  de traditionele bok. De constructie en inrichting zijn hypermodern. Het uiterlijk kan varieren van de nostalgische uitvoering in eikenhout, zo geliefd bij toeristen,  of een  modern uiterlijk.